BeFem i VOD platforma KinoKauch sredom vas upoznaju sa rediteljkama

Događaji,

Feministički kulturni centar BeFem i VOD platforma KinoKauch su se udružili kako bi kroz zajedničku akciju Upoznaj rediteljke skrenuli pažnju na ostvarenja koje su režirale žene i kojima je zajedničko to što jedan deo ženskog iskustva prenele na filmove.

Predstavljanje je sredom na društenim mrežama BeFem kolektiva i izabrane su četiri rediteljke čiji je filmski izraz ali i lično delovanje doprineo tome da se pojedine teme pogledaju iz ženskog ugla. I kroz umetničku prizmu biće napravljen osvrt na filmove, a birani filmovi su dostupni na platformi KinoKauch.

Prva rediteljka koja je predstavljena u okviru saradnje Upoznaj rediteljke jeste Céline Sciamma, čuvena po svom filmu Portret dame u vatri. Za ovu svetski poznatu francusku rediteljku većina je čula nakon pomenutog filma, no u svojom zanimljivoj karijeri, Céline Sciamma se skoro sve vreme bavila pitanjem identiteta, sekusualnog sazrevanja i raspoznavanja, slikala je intimne portrete žena i svojim filmovima skretala pažnju na to kako izgleda ulazak tinejdžerki u svet žena. Upravo kao pravi primer ženskog prijateljstva i pitanja idetniteta izabran je njen Coming -Of -Age film Ženska banda.

Statistike pokazuju da u filmskoj industriji i dalje dominiraju mušakraci a zanimljiv je primer dodele nagrade Oskar. Džejn Kampion je tek treća žena koja je dobila Oskara za režiju, a ove godine su nagrade Američke filmske akademije dodeljene po 94. put. Upoznaj rediteljke ima za cilj da proširi znanje o tome ko su žene rediteljke, i da pozove da se gledaju filmovi koje su režirale žene, nezavisno od nagrada koje su ti filmovi osvojili.

Među rediteljkama koje će biti predstavljane sredom su Mia Hansen-Løve, Naomi Kawase i Deniz Gamze Erguven. Priliku da besplatno pogledaju filmove svakog puta imaju dve osobe, jer se u sklopu predstavljanja dele i po dva besplatna koda za gledanje filmova. 

Filmovi su dostupni na područuju Srbije, Crne Gore, BiH i Severne Makedonije.

Sve informacije se mogu pratiti na BeFem Instagramu i Facebooku, kao i na Instagram stranici KinoKauch.