Opservatorija

Medijska Opservatorija

Često čujemo od urednika/ca, vlasnika/ca različitih medija kako se sadržaji kreiraju na osnovu onoga što građani i građanke traže i žele. Da li je baš tako? Da li nas je iko ikada pitao (a obaveza im je) da li, na primer, u novinama čitamo ono što odgovara životima koje živimo? Želimo da čujemo vaše mišljenje i zato smo kreirale Medijsku opservatoriju Refraktor.

Izoštravanje medijske slike (u daljem tekstu Refraktor) je projekat civilnog društva, koji su razvile nezavisne medijske analitičarke (Aleksandra Aksentijević, Mirjana Mirosavljević Bobić i Tamara Ivančević) u okviru feminističkog kulturnog centra BeFem. Refraktor nastoji da prati i analizira medije u Srbiji i u tumačenje njihovog sadržaja uključi i čitaoce i čitateljke.


Zamišljen je kao virtuelni i realni prostor u kome će građani i građanke imati mogućnost da na osnovu svog sistema vrednosti i potrebe za odgovornim i tačnim informisanjem iznesu stav o načinu izveštavanja u pojedinim štampanim medijima i razumeju načine na koje medijske poruke (ne)doprinose održavanju i/ili podsticanju diskriminacije u društvu.

Refraktor teži povećanju svesti o neophodnosti medijske pismenosti i kritičkog čitanja svakog pojedinca i pojedinke kako bi se sprečilo medijsko manipulisanje i diskriminatorna politika pisanja. Istovremeno, ima za cilj da istraži i ukaže na odnos medijske slike i slike društva – da li su mediji ogledalo stavova i vrednosti društva ili njihovi primarni projektanti. Prva faza projekta je analiza i prateći izveštaj „Izoštravanje medijske slike – predstavljanje žena u dnevnim novinama u Srbiji“, kao i prateća izložba izabranih analiziranih medijskih tekstova (Blic, Danas, Kurir i Politika).


Studija

Izoštravanje medijske slike
Predstavljanje žena u dnevnim novinama u Srbiji


Studija

Analiza rezultata ankete
Čitaoci i čitateljke kao medijski kritičari i kritičarke

Projekat podržali: European Union i Media for citizens – Citizens for Media (MCCM)

Odgovori su prikupljeni putem interneta i tokom ciklusa izložbi „Izoštravanje medijske slike“, koje su se održale u Nišu, Užicu i Beogradu.