Biro jednakost

Inicijativu Biro Jednakost pokrenile smo 2017. godine pošto nismo želele da slušamo izgovore „Nismo našli ni jednu stručnjakinju da govori o tome!”. Od tada smo tragale i arhivirale imena žena koje su aktivne, pišu, misle i proizvode znanja, naročito u oblastima o kojima u medijima uvek govore muškarci i stvarale baze stručnjakinja zajedno sa pratiteljkama i pratiocima na našim društvenim mrežama, ali i po preporuci samih žena. Na taj način htele smo da započnemo promenu medijskih politika i nastavimo sa radom na boljoj reprezentaciji žena.

Biro Jednakost inspirisan je švedskom inicijativom Rättviseförmedlingen, mrežom koja je praktično i konkretnim aktivnostima uspela da okupi više od 90 000 ljudi u njihovu onlajn mrežu i pomogne urednicima/ama, organizatorima/kama festivala i kompanijama da unaprede heterogenost i raznolikosti u javnom diskursu.

Pošto su (sa)govornici koji se pojavljuju u medijima skoro uvek muškarci, bez obzira na temu, mi želimo da ponudimo višeglasje i različita čitanja stvarnosti. Do sada smo sastavile 18 lista sa 385 žena u različitim oblastima. Spremile smo liste sjajnih sagovornica i stručnjakinja iz različitih oblasti koje su integrisale rodnu perspektivu u polje obrazovanja, bezbednosti, sporta, kulture, koje će vam biti uručene, kao i mali Vodič za bolju medijsku reprezentaciju žena.

Biro Jednakost pokazuje da žene postoje, misle i stvaraju znanje u različitim važnim temama iako ne dolaze do medijskih prostora, te ovaj model daje praktičan alat samim medijima i svima onima koji žele da pokažu da zastupaju rodnu ravnopravnost tako što će dati prostor i ženskim glasovima.

Feministička medijska deklaracija

Virus medijske mizoginije kratak vodič za strategije otpora 2.0

Kratak vodič za strategije otpora 1.0

Liste sagovornica i stručnjakinja po oblastima
Lista FeminizamLista Reproduktivna prava
Lista Nasilje nad ženamaLista Obrazovanje
Lista EkonomijaLista Politika
IT ListaLista PR, Mediji
Lista KulturaLista Pravo
Lista ZeleniloLista Ruralni razvoj
Lista Javna dobraLista Sport
Lista Mentalno zdravljeLista Miltarizam
Lista BezbednostLista Manjine
Lista DJ