Naš tim

Upoznajte BeFemice

Befem Tim 2019

BeFem 2019 tim: 

Jelena Višnjić, Christina Wassholm, Nataša Niškanović, Jovana Netković, Milica Batričević, Sanja Dojkić, Ana Stevanović, Nada Kostić, Hristina Piskulidis, Jovana Đorđević i Thea Ilić.

Osnivačice BeFema: 

Jelena Višnjić

Jelena Višnjić

Jelena Višnjić, dr, studije roda (Univerzitet u Novom Sadu). Jedna je od osnivačica i urednica festivala feminističke kulture i akcije – BeFem. Kordinatorka je programa “Feministička medijska kultura: proizvodnja roda” i predavačica u Centru za ženske studije u Beogradu i aktivistkinja feminističkog pokreta. Trenutno živi i radi u Beogradu. Kaže da je od svih angažmana uvek najviše volela BeFem

Christina Wassholm

Christina Wassholm

Rođena u Helsingborgu u Švedskoj, maja 1975. Dvadesetdevet godina kasnije preselila se u Beograd, Srbija. U međuvremenu je zavolela konje, bila instruktorka plivanja, studirala političke nauke i novinarstvo, radila u izbegličkom kampu, ženskom zatvoru i u mirovnom pokretu. Danas za sebe kaže da je beogradska Šveđanka, novinarka i (Be)Feministkinja.

Operativni tim:

Milica Batričević

Milica Batricevic

Kao studentkinja sociologije 2011. godine bila sam deo studentskih protesta za javno finansirano obrazovanje na Filozofskom fakultetu. To je bilo moje prvo uključivanje u organizovanu političku borbu za svet jednakosti. Istovremeno sam započela edukaciju izvan zvaničnih silabusa i u tom procesu od „žene sa svešću“ shvatila zašto je važno da u javnosti govorim i delam kao feministkinja. Krajem novembra iste godine koleginica sa fakulteta je na svojoj facebook stranici podelila poziv za volontiranje na BeFem festivalu. Sećam se da sam promukla ipak našla način da se artikulišem i budem aktivna učesnica „Putujuće feminističke radionice” fondacije CURA. BeFem je bilo prvo mesto na koje sam mogla da dođem i steknem nova znanja i na kom je to znanje bilo dostupnoj svakom i svakoj od nas. Kroz intenzivna dva dana festivala, goste i gošće iz regiona i Evrope koji su sa sobom donosili različite ideje i političke kontekste koji su oblikovali njihove aktivizme uspela sam bolje artikulišem svoje delovanje. U međuvremenu sam od promukle volonterke postala deo tima. Sada u okviru tima organizujem događaje, razvijam zajednice, ali i stvaram priče o životima drugih žena, njihovim borbama i važnim inicijativama koje svojim radom pokazuju da ovaj svet može da bude bolje mesto za sve nas.

Marija Popović Mitalkov

Operativna koordinatorka

Aleksandra Mališić

Aleksandra Mališić je diplomirala novinarstvo na Fakultetu političkih
nauka, gde trenutno studira Master studije politikologije – studije roda. Uspešno je
završila jednogodišnji program Ženskih studija u Beogradu, od kada je aktivna u feminističkom pokretu. BeFem timu se pridružila 2022. godina na poziciji medijske koordinatorke.

Ljiljana Cvetković

Po obrazovanju sam inženjerka geologije, diplomirala na ekonomskoj geologiji.Bez obzira što sam se školovala za ekonomiju u prirodnim naukama brzo sam se prilagodila primeni ekonomije u društvenim oblastima. Po načinu života koji živim i odlukama koje donosim odavno sam shvatila da sam na feminističkom cilju, a kada mi se ukazala mogućnost da i u svojoj karijeri budem na takvom cilju izazov sam rado prihvatila. Obzirom da sam u slobodno vreme ljubitelj vode i da me je ova ljubav odvela jedrenju, samo ću reći: Punim jedrima napred!

Vedrana Šćepanović

vedrana šćepanović

Nekad volonterka, a sada članica BeFem tima, Vedrana se bavi administracijom i logistikom, nedostatak iskustva u struci nadoknađuje beskrajnim entuzijazmom, i čvrsto veruje da je snažan, organizovan, i intersekcionalan feministički pokret jedina stvar koja može stati na put patrijarhatu.

Saradnički tim:

Jovana Netković

Jovana Netkovic

Na početku svog feminističkog učenja i nakon višegodišenjeg raznog aktivizma, te zime, 2011. godine, pošla sam na BeFem festival sa drugaricom, ne znajući šta da očekujem. Pored jakih, političkih sadržaja i borbenog naboja u raspravama na panelima, to je bilo mesto solidarnosti i slavljeničke atmosfere. Tu sam prvi put zaplesala revoluciju. Jedva sam čekala da sledeće godine bude konkurs za volonterke da bih bila deo festivala. Dve godine kasnije, postala sam saradnica BeFema. Videla sam šta znači feminizam na delu – a to je bilo poverenje, jedan otvoreni prostor, koji je, za razliku od mnogih, bio lišen paternalizovanja i hijerarhije. Jako sam srećna što kad osmišljavamo program, svaki i najmanji deo, trudimo se da ga promislimo iz svake moguće perspektive. Kao komunikološkinja srećna sam što kroz medijsku produkciju mogu da iskomuniciram sve stvari koje mislim da su važne za žene.

Nataša Niškanović

Natasa Niskanovic

Došla sam zbunjena jednog hladnog decembra na BeFem festival na jedan dan. Sledeće zime ostala sam dva, a sad izgleda da ću biti BeFemica zauvek. Na BeFemu sam upoznala divne žene, delila iskustva, emocije i stvarala uspomene, gradila sebe i trudila se da tu energiju prosledim dalje. Inače sam po zvanju dipl. novinarka i ekonomistkinja, u budućnosti i mast. inž. menadžmenta.

Nada Kostić

Nada Kostic

Sanja Dojkić

Sanja Dojkic

Sanja Dojkić je novinarka, kontent kreatorka i germanistkinja. Završava osnovne studije novinarstva na Fakultetu političkih nauka, a trenutno je i na osnovnim studijama nemačkog jezika, književnosti i kulture na Filološkom fakultetu u Beogradu. Volontira na BeFem festivalu od 2011. godine, a od 2015. zvanično postaje deo BeFem tima. Ima višegodišnje iskustvo u štampanim medijima i media monitoringu a trenutno piše u časopisu Svet kompjutera, za rubriku Internet.

Ana Stevanović

Ana Stevanovic

Ana Stevanović Zdravev je aktivistkinja civilnog društva i feministkinja iz Beograda, Srbije. Po obrazovanju je politikološkinja (BA) s usmerenjem na studije roda (MA). Članica je BeFem tima od 2012. godine. Zalaže se za aktivno učešće građana u političkom životu, odgovorni rad javnih institucija i borbu protiv svih oblika nasilja i diskriminacije. Istražuje koju ulogu mediji i umetnost zauzimaju u socijalnim pokretima i jačanju građanske neposlušnosti.

Tea Ilić

Tea Ilic

2014. godine videh negde poziv za volontere BeFem festa, privuklo me je to Fem doduše i Be (šalim se), kako god prijavila sam se i provela dva dana sa skroz super ljudima u projektu koji je mom još ne razvijenom feminističkom mozgu jako prijao. Inače zovem se Tea imam 22 i studiram Film/Digitalne umetnosti na FMKu. Ceo život se bavim nekom vrstom umetnosti, pritom sam, kako do sad vidim, feministkinja, pa sam onda spojila ta dva u jedno, što je dovelo do spajanja mene i već pomenutog fesivala. Ovo nije neki opis mene, ali nikada nisam bila vešta sa pisanjem o sebi tako da je za sada ovo sve što vam mogu ponuditi. E da, volim tetovaže i mačke mnogo!

Jovana Đorđević

Jovana Djordjevic

Moj prvi BeFem otpočinje šetnjom po Beogradu sa Malin, umetnicom iz Švedske, u potrazi za gliterom za njen performans. Jer ničeg previše, osim glitera. BeFem mi je tada, kao i danas, predstavljao prostor gde se susreću različiti feminizmi, sklapaju regionalne, internacionalne saradnje, prijateljstva, a i ljubavi. Prostor za razna slaganja i neslaganja, ali povrh svega dijalog i solidarnost, pa ko kako shvati. Od prvog sastanaka jasno mi je bilo uz koliko ljubavi i truda je festival stvoren, i naravno da sam želela da budem deo izazova da svaki naredni bude bolji od prethodnog. Radovala sam se svakom okupljanju, gde se uz detaljno planiranje programa festivala, diskusije i smeh, provuku i neke naše lične priče koje potvrđuju slična iskustva, ali i različitosti. Sad mi se čini smešna ta trema koju sam imala kada sam prvi put volontirala na BeFem-u, koji me svaki put pomeri i podseti zašto sam ‘tu’ i nikako ne zaboravi da sam jednog proleća u decembru u KC Gradu iz sveg glasa pevala ‘ovaj ruž nije za tebe’.

Tina Piskulidis

Tina Piskulidis

Po obrazovanju filološkinja, po životnom opredeljenju feministička/ lgbt aktivistkinja i stalna saradnica BeFema. Odgovorna za većinu grafičkih rešenja festivala, a u poslednje dve godine i voditeljica BeFemovog podkasta TNT BeFem Talks. Radila je kao profesorica srpskog jezika i književnosti, menadžerka u kulturi, novinarka niških „Narodnih novina“, izvršna urednica novosadskog časopisa „Link“, IKT menadžerka UG Ženski prostor, projektna menadžerka UG Zadrugarice iz Niša, frilens lektorka i dizajnerka i, konačno, menadžerka za komunukacije NVO ASTRA.