BeFem Workout

BeFem Festival 2016

BeFem WorkOut u Beogradu! Ne propustite!

3.decembar 2016, Kulturni centar GRAD BeFem Workout je jednodnevni omaž feminizmu koji organizuje BeFem feministički kulturni centar u partnerstvu sa fondacijama Kvinna till Kvinna i Global Fund for Women.

Događaj ima za cilj da okupi feministkinje i feministe iz Evrope koji će kroz debatu o aktuelnim problemima kršenja ljudskih prava i jačanja ekstremističkih pokreta na evropskom tlu razvijati alternativne strategije otpora. BeFem Workout održava u formi feministički duh i telo u sigurnom i prostoru otvorenom za sve koji su u društvu okarakterisani kao Drugi zbog nekog ličnog svojstva ili pripadnosti određenoj grupi. BeFem Workoutnastaje kao reakcija na trenutna dešavanja u Srbiji i regionu koja se odnose na retradicionalizaciju društva, uskraćivanje osnovnih prava i sloboda, uskraćivanje prava na donošenje odluka o sopstvenim identitetima, telu, seksualnosti i zdravlju bez osećaja straha, prinude i diskriminacije. U okruženju suzbijanja slobode izražavanja i uspostavljene kontrole nad javnom reči, BeFem Workout će biti prilika da se čuju alternativni i inače marginalizovani glasovi.

BeFem Workout je usmeren na pitanje moći, one koja se uspostavlja i one koja proizvodi otpor domaninatnim strukturama. Moć da odlučujemo o vlastitim telima, moć da volimo one koje biramo, moć slobodne političke akcije i misli, moć nad reprezentacijom u javnom i medijskom prostoru.


Program


Izvođačice

Ana Brakus je rođena u Splitu, a živi i radi u Zagrebu. Diplomirala je politikologiju na Fakultetu političkih znanosti u Zagrebu. U radu Centra za ženske studije Zagreb najprije je sudjelovala kao polaznica, a potom i predavačica. Dulji niz godina bavi se LGBT aktivizmom. Organizirala je i sudjelovala na brojnim tribinama, edukacijama i radionicama uglavnom usmjerenim na ženska ljudska prava, te prava LGBT osoba. Sudjelovala je, također, u organiziranju Povorke ponosa u Zagrebu, čiji je Organizacijski odbor i koordinirala 2014. godine. Urednica je i novinarka na feminističkom portalu Libela.org od 2013. godine, a u posljednje vrijeme radi za tjednik Novosti.

Magda Poheć živi u Varšavi, u Poljskoj i po obrazovanju je kros-kulturalni psiholog. U oblasti ženskih i LGBT prava aktivna je od 2007. Ima iskustva u radu na međunarodnom, regionalnom i nacionalnom nivou. Sarađivala je sa brojnim mrežama kao što su YouAct, Evroopska mreža mladih za reproduktivna prava i ASTRA Youth. Preko pet godina bila je program officer u koaliciji KARAT koja predstavlja regionalnu mrežu ženskih organizacija Srednje i Istočne Evrope i Srednje Azije. Trenutno koordinira grantove u oblasti borbe protiv diskriminacije u Fondaciji Batori, koja je jedan od najvećih fondacija za obezbeđenje finansijske podrške za organizacije civilnog društva u Poljskoj. Magda je koautorka i kourednica dva alternativna izveštaja u nizu o implementaciji CEDAW-a u Poljskoj. Takođe je u savetodavnom odboru Fonda mladih feministkinja FRIDA za Srednju i Istočnu Evropu.

Ivana Dragšić je sociološkinja i u civilnom sektoru se uglavnom bavi i uči o upravljanju javnim ili zajedničkim resursima. Radeći u Freedom Square-u (www.gradzasite.mk) najviše se fokusirala na planiranje gradskog i javnog prostora kao i mnoge sa tim povezane teme kao što su rodna politika, nacionalizam, kultura, politike i institucije. Ivana je amaterska umetnica i performerka koja pušta muziku na radiju i žurkama.

Julia Skott je novinarka i spisateljica. Njena knjiga „Kroppspanik: Fett, lögner och sjukt onödig ångest“ (Panika zbog tela: salo, laži i potpuno bespotrebna frka) izašla je 2013. i naišla je na pozitivne kritike i izuzetne ocene čitalačke publike. Izlagala je u ženskim organizacijama, pozorišnim akademijama, školama i drugim ustanovama širom Švedske i nordijskih zemalja. Njena poslednja knjiga „Håll käften jag räknar“ (Tišina, brojim) predstavlja zbirku eseja o pletenju, majstorijama, istoriji i feminizmu

Andreja Dugandžić (1978) iz Sarajeva je multimedijalna umjetnica, istraživačica i kulturna radnica. U Udruženju za kulturu i umjetnost CRVENA radi kao suvoditeljica programa “Šta je nama naša borba dala?” koji se bavi razvojem online arhiva antifašističke borbe žena Bosne i Hercegovine i Jugoslavije (www.afzarhiv.org). Proteklih petnaest godina Andreja je aktivno uključena u osmišljavanje, produkciju i izvedbu mnoštva feminističkih programa i kolaboracija, a jedna od njih su i legendarne STARKE. U svom umjetničkom radu izražava se isključivo kroz bazične forme, pisanje, govor/MCing i kolažiranje. Zaokupljena je i istraživanjem različitih društvenih, kulturnih i rodnih dimenzija hrane, kuhanja, kućnog rada, te ekonomijom i politikom domaćinstva. Nedovoljno aktivna je i u, sada već kućnom bendu, Black Water and her Daughter.

Isidora Petrović vodi Front mladih Levice Srbije, u uredničkom je timu srpskog izdanja Le monde diplomatique i završava sociologiju. Prezire podelu na muške i ženske predmete na sociologiji i zanimaju je sociologija generacija, sociologija politike, sociologija detinjstva, kultura sećanja i nacionalizam. Nikad se neće odseliti sa Balkana.

Ana Ćurčin je kantautorka rođena u Bagdadu, odrasla u Moskvi i koja živi i radi u Beogradu. Njena muzika je nežna i moćna, tiha i melodična, bučna i ritmična, leluja kroz indierock i folk i koketira sa ambijentom i bluzom. Ana aktivno svira od decembra 2012. godine, nastupa solo ili sa bendom, a njenu muziku publika je mogla da čuje u Srbiji, regionu i širom Evrope. Učestvovala je na prestižnom Waves Festivalu u Beču, kao i na festivalu MENT u Ljubljani. Početkom 2015. godine otvorila je novu sezonu koncerata u legendarnom Studiju 6 Radio Beograda i predstavila publici novi bend (Goran Antović, Marko Cvetković i Blagoje Nedeljković, kasnije im se priključuje i gitarista Tomo Benzon). U januaru 2016. godine Ana Ćurčin objavila je svoj prvi studijski album pod nazivom “Sketches of Belonging”, a prva dva singla, za koja su snimljeni i video spotovi, su pesme „Remain Calm“ i „Unknown“. Veliku pažnju javnosti Ana Ćurćin izazvala je saradnjom sa tradicionalnim Ansamblom Kolo i pesmom „Lastavice, lasto“ koja je objavljena krajem leta prošle godine.

Sara Renar glazbenica je iz Zagreba. Svojim radom sve više izlazi van strogog žanrovskog opredjeljenja. Po struci diplomirana arhitektica, surađivala je i sa teatrom (Montažstroj, kolektiv SKROZ, Teatar Poezije). Dosad je izdala tri studijska albuma („Djeca“ 2013., „Jesen“ 2014. i „Tišina“ 2016). Dobitnica je niza prizanja i nagrada za svoj autorski rad ( nominacija za Porin u kategoriji novog izvođača godine 2014, nagrada žirija festivala „Poezika“ u Novom Sadu 2014, nagrada za najbolju izvedbu na festivalu „ROCK OFF“ u Zagrebu 2014, nagrada žirija festivala „Kantfest“ u Beogradu 2014, nominacija za Porin 2015. u kategoriji najbolji alternativni album godine i najbolja ženska vokalna izvedba, nagrada Porin za najbolju žensku vokalnu izvedbu 2015.) Živi i radi u Zagrebu, ali je rijetko kod kuće, jer stalno putuje i svira.

Marina Milošević je trubačica koja je sviranjem počela ozbiljno da se bavi nakon završenih studija antropologije. Trenutno pohađa četvrtu godinu studija džez trube na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu, a završila je i kurs na odseku za džez kompoziciju Muzičke akademije u Oslu. Svirala je sa stilski raznolikim muzičkim sastavima. Najviše je interesuju načini na koje muzika može doprineti interkulturnom povezivanju i društvenim promenama koje iz njega slede, kao i koja je uloga modernog džez izraza u ovakvim procesima. Kao jedna od retkih žena trubačica sa prostora Balkana, Marina želi da svojom muzikom inspiriše i osnaži i druge muzičarke sa ovog podneblja. Neki od Marininih ciljeva za budućnost su da osnuje svoj kvintet i svira u profesionalnom big bendu.

Bend „Mama mora da se sluša“ nastaje na proleće 2016.godine. Članice ovog (za sada) cover benda prepliću žanrove jugoslovenskih melodija i stranih hitova 60/70/80-ih u želji da podrže slobodnu ljubav i kreiraju prostor za emocije i ples. Anđa (gitara), Minja (bas), Mila (bubnjevi), Iva (vocal).

Senada Sevlić aka Dead Trash Super Star je DJ, promoterka i menadžerka klupskog programa iz Novog Sada. Kao DJ radi sedam godina, i kao Dark Angel, njen alter ego sklon dubljem, minimalističkom zvuku, i kao DTSS, strasna ljubiteljka živopisnog disko stila života, berlinske elektro pank treš muzike i čuda od bendova s jednim jedinim hitom. Umetnici koji su imali uticaja na muzički stil DTSS jesu David Bowie, Joy Division, Morrissey, Peaches, Le Tigre, Robots in Disguise… Na njenim setovima mogu se čuti elektro pank, elektro treš, brejkbit i ponekad čak i glič, tehno 90-ih i dab step.

Kezz (Tamara Ristić) je kantautorka, live looping umetnica i izvođač improvizacione muzike iz Kikinde. Od ranog detinjstva je na sceni: sa 5 godina je počela da glumi u lokalnom pozorištu Art Teatar, a u devetoj godini je imala prvi pevački muzički nastup. Autorski projekat Kezz je pokrenula krajem 2014. objavljivanjem prvog singla “Moma”, koji je ušao u najuži izbor od tri pesme na konkursu “World Music Network” iz Londona.Njena muzika je spoj prirodnog i elektronskog, izvornog i modernog. Nastupa sama, uz looper, klavijaturu i melodiku, stvarajući jedinstven i samostalan zvučni prostor u kom se prepliću i upliću melodije elektronskih i akustičnih instrumenata sa karakterističnim stilizovanim pevanjem inspirisanim tradicionalnom muzikom slovenskih naroda. Do sada je nastupala samostalno, i u sklopu različitih muzičkih projekata, u gradovima širom Srbije i bivše SFRJ, Bugarskoj, Španiji, Italiji, Austriji, Češkoj i Norveškoj. Kezz je svojom pesmom Noć je duga predstavljena na šestom izdanju kompilacije Femixeta, naših prijateljica i saradnica iz Femixa, koje će i ove godine biti sa nama.

Dj Marie Cherie aka Lana Prerad je aktivistkinja, muzičarka sa dugogodišnjim stažom i rezidentkinja jednog od žarista Bečkog andergraunda, AU. Ona u svoje setove upliće aktivističke ideje, vještine čarobnice, jasnoću panka, šljokice diska i Afriku tehna. Ovu vožnju na rolerkosteru new beata, acid techna, diska i post panka ćete pamtiti.

Giuvlipen (što na romskom jeziku znači feminizam) je feministička pozorišna trupa Romkinja koja govori o Romkinjama i postoji za Romkinje, s ciljem da doprinese snaženju Romkinja u zajednicama u kojima žive. Naš projekat teži da pokrene žene kroz pozorište i performanse, podigne svest kroz umetnički aktivizam i stvori prostor za diskusiju o feminizmu, LGBT i romskim pravima.

House of Flamingo werqout extravaganza! Queer umjetnički kolektiv House of Flamingo osnovan je s ciljem promicanja suvremenih oblika queer umjetničkih izričaja, u svrhu afirmacije i valorizacije istih u regionalnom kulturnom i civilnom sektoru, te kako bi kroz organizaciju i produkciju istih radila na podršci i osnaživanju građanki i građana u prihvaćanju kako vlastitih seksualnih i rodnih identiteta, tako i na postizanju društvene vidljivosti rodno varijantnih identiteta i seksualnih praksi. Vizija kolektiva je da umjetnost i umjetnički sadržaji treba da budu zabavni jednako koliko edukativni i visoki. House of Flamingo neformalno djeluje od sredine 2013. godine dok je od sredine 2014. formalno registrirana kao neprofitna udruga građana s ciljem promocije queer kulture i naslijeđa. Trenutna i glavna misija kolektiva je izgraditi i osnažiti regionalnu drag scenu, te omogućiti proboj lokalnih drag i genderfuck performera na međunarodnu izvedbenu scenu.

Femikseta je jedina kompilacija koja predstavlja aktuelnu domaću žensku muzičku produkciju, FEMIKSETA , dobila je nedavno svoje šesto izdanje. FEMIKSETA je godišnja kompilacija objavljena 2010. godine kao prva inicijativa te vrste u regionu, nastala sa idejom da pruži relevantan presek ženskog muzičkog stvaralaštva u Srbiji, nastalog u okvirima nezavisne i samostalne produkcije. Urednica najnovije FEMIKSETE bila je Ida Prester, dok je za omot diska zaslužna Natalia Zwick. Na kompilaciji se nalazi 14 numera različitih domaćih kantautorki ili bendova sa ženskim autorskim učešćem. Iza FEMIKSETE od početka stoji program za afirmaciju ženskog stvaralaštva FEMIX, a ovo izdanje objavljeno je u saradnji sa Mikser Festivalom i uz podršku Tima za socijalno uključivanje i smanjenje siromaštva Vlade Republike Srbije. Disk se zainteresovanima šalje besplatno, a elektronski je kompilacija dostupna za preslušavanje na www.femixeta.bandcamp.com i besplatno preuzimanje sa www.femix.info.

Ona kaže – Radio emisija o tome zašto se, i na štetu sopstvenog života, povinujemo velikim nametnutim autoritetima, kakvi su država, nacija, crkva, tradicija i novac. Odgovore na to pitanje daju nam hrabre žene koje su se suočile sa sopstvenim strahovima i prepoznale mogućnost pobune i promene.


Autorke: Sandra Mandić i Jugoslava Široka.