internet nasilje

Snimak razgovora: “Internet je za sve? Nasilje, mizoginija, seksizam i mogući otpori”

Događaji, Video,

Francuski institut u Srbiji u saradnji sa feminističkim kulturnim centrom BeFem organizovao je 25. novembra povodom prvog dana globalne kampanja “16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama” online događaj “Internet je za sve? Nasilje, mizoginija, seksizam i mogući otpori Internet pour tout le monde ? Violence, misogynie, sexisme et résistance possible”.

internet digitalno nasilje seksizam tehnologija korona me too

Rodni režimi, koji definišu društveni položaj i poziciju pojedinke i pojedinca u odnosu na njihove rodne uloge i njihova tela podjednako su važni (i/ili represivni) i u online prostoru. Mreže nisu ukinule razlike, tehnologije same po sebi ne menjaju nejednakosti i neophodno je iznova kreirati nove feministicke prakse i modele upotrebe savremenih tehnologija, koje će žene i druge marginalizovane grupe koristiti za socijalno pozicioniranje na internetu. Takođe, ovo je značajno i za obrazovanje koje implicira novo oblikovanje rodnih uloga i praktičan rad (programiranje, veb-dizajn) kako bi se stvorio orodnjeni i pravedniji online prostor. Samo na taj način možemo umanjiti stereotipizaciju, marginalizaciju žena u medijskom sadržaju, kao i učiniti vidljivom sve naslage različitih identitetskih potčinjenosti i nasilja na internetu. Zajedno sa našim gošćama iz Francuske razgovarale smo o feminističkim praksama u online prostoru kao mogućim strategijama borbe za unapređenje položaja žena, digitalnoj sigurnosti, kao i informaciono-tehnološkom obrazovanju mladih žena.

Razgovor je vodila dr Jelena Višnjić (BeFem), a učestvovale su Margaux Collet (Margo Kolet), Josiane Jouet (Žozian Žue) , dr Tanja Ignjatović (Autonomni ženski centar) i Lana Nikolić.

Razgovor možete poslušati na BeFem Facebook stranici na linku.