novinarke ljudska prava

Kampanja: Uzbuna! Novinarke koje nas brane govore o napadima koje su doživele

Medijske Kampanje,

Godinama unazad pratimo razne napade na žene dok brane ljudska prava, kao aktivistkinje, kao novinarke, kao žene u bilo kojoj profesiji u Srbiji, koje su slabo plaćene, rade u lošim uslovima, prete im i maltretiraju ih dok se bore se za istinu i pravdu. Prošle godine smo u okviru kampanje “Braniteljke nisu same istakle neke od najvažnijih problema sa kojima se aktivistkinje suočavaju. 

novinarke ljudska prava

Tu temu nastavile smo na prošlogodišnjem Befem festivalu razgovarajući sa novinarkama na panelu „Uzbuna! Novinarke kao braniteljke ljudskih prava“ što predstavlja kontinuitet onog čime se intenzivno bavimo, a to je višeglasje i prenos znanja i iskustva žena feministkinja i braniteljki ženskih prava. Zbog svojih napora da demontiraju ukoronjene veze između patrijarhata, rasizma, militarizma i eksploatacije, žene braniteljke ljudskih prava su posebno izložene napadima konzervativnih grupa. Umesto da obezbede siguran prostor za njihov rad, državne institucije su često i same uključene u napade na braniteljke ljudskih prava, kao i različite procese diskriminacije i marginalizacije žena iz javnog i medijskog diskursa.

U seriji kratkih videa “Uzbuna!” koje možete pratiti na našim profilima na društvenim mrežama govore sjajne žene i novinarke. Hvala novinarkama Danasa, portala KRIK, Dojče vele, nedeljnika Vreme, portala Kosovo 2.0 i ostalim nezavisnim novinarkama na svojim pričama i svemu što rade za ženska i ljudska prava u Srbiji i regionu.