aktivna zena

Poseta Divčibarskom okrugu

Aktivna žena,

Ove nedelje smo posetile Kosjerić i selo Vardu koje se nalazi u neposrednoj blizini. Tom prilikom upoznale smo se sa sjajnim ženama koje su prepoznale sopstvene kapacitete i udružile se kako bi svojim zajednicama donele promene. Razgovarale smo o tome šta je za njih aktivna žena i kako može da pokrene zajednicu.

StartHub je mlada organizacija koja je na svom kratkom razvojnom putu uspela u zagovaranju da se u Kosjeriću donese uredba o rodno odgovornom budžetiranju, a posvećene su i edukaciji dece školskog uzrasta na temu jednakosti, solidarnosti i aktivizma. U okviru aktuelnog projekta #saMAMAma rade na podizanju svesti o položaju i tretmanu pacijentkinja u užičkom porodilištu.

Udruženje Žena „Vardanke“ okuplja 14 žena koje su sopstvenim angažovanjem višestruko unapredile život ljudima u zajednici. Uvidevši sve probleme na koje bi mogle da naiđu kao žene, u periodu od nekoliko godina njihovim zalaganjem Varda je dobila vrtić, seosku ambulantu, sanitetsko i ambulantno vozilo. Trenutno nastavljaju aktivnosti na poboljšanju kvaliteta života u zajednici.

Drago nam je što smo predah potražile u etno selo GOSTOLjUBLjE uz toplu dobrodošlicu porodice Marije Luković – Sredić koja ovo domaćinstvo vodi već 20 godina.

Ovu aktivnost smo realizovale u okviru projekta #EUzatebe uz podršku EU u Srbiji, Nacionalna koalicija za decentralizaciju, Grupa 484, Fondacija Jelena Šantić. #aktivnežene#aktivnaženaaktivnazajednica#ženenaselu#ženenaselugovore#befem#EUzatebe