10. 7. 2023, Beograd. 

Feministički kulturni centar BeFem organizovao je trodnevne feminističke susrete od 7. do 9. jula u Bezdanu. Letnji feministički susreti su jedan od BeFemovih inkubatora znanja i akcije, I ove godine smo okupile oko 80 žena iz različitih krajeva Srbije gde smo kroz predavanja i radionice razmenjivale iskustva o ženskom aktivizmu.

“Mnogo je važno da imamo ovakav prostor gde možemo da se okupimo, upoznamo i povežemo, jer se sve suočavamo sa sličnim problemima i važno je da se udružujemo“, rekla je aktivistkinja Dejana Stošić.

Zašto se žene i dalje odriču nasledstva, kakav je položaj Romkinja, kako se borimo protiv zlostavljanja na radu, a kako oživljavamo stare zanate, koji su nekada tradicionalno bili u rukama muškaraca, a koje sada vode žene… – ovo su bile neke od tema kojima smo se bavile. 

“Maloletnički brakovi pogađaju veliki broj romskih devojčica i predstavljaju kršenje osnovnih dečjih prava. Škola i država moraju da reaguju, naši zakoni su u tom smislu jasni, i da zaštite devojčice i omoguće im detinjstvo, osnovne potrebe i obrazovanje”, rekla je aktivistkinja Marina Simeunović.

Iako se ženske inicijative pokreću i jačaju širom Srbije, Bezdanu se vraćamo kao mestu odakle je sve počelo i gde zajednica godinama nastavlja da raste. Organizacijom Letnjih feminističkih susreta, BeFem se trudi da stvori prostor razmene znanja, povezivanja žena, i kreiranja konkretnih akcija.

PROGRAM

Subota

Nove aktivističke inicijative u borbi za društvo jednakosti

Učesnice: Jovana Đurović, Jelena Ružić; Moderatorka: Paola Petrić

Aktivna žena, aktivna zajednica —  Jelena Štulić

Stari zanati, novo ruho: ženska perspektiva

Učesnice: Nataša Niškanović i Tijana Marić; Moderatorka: Milana Vojinović

Podigla sam glas protiv mobinga i nasilja

Učesnice: dr Gordana Jovanović i dr Vojislava Nešković; Moderatorka: Aleksandra Mališić

Sunčani zrak aktivizma —  Lana Nikolić

Nedelja

Hrabri ženski glas, glas Romkinja 

Učesnice: Tanja Grgić, Marina Simeunović i Dženet Koko; Moderatorka: Jovana Đorđević

Plesna radionica, plesna terapija Vera Erac