Održani Letnji feministički susreti žena u u organizaciji Feminističkog kulturnog centra BeFem

Događaji,

10.7.2023. Beograd. 

Feministički kulturni centar BeFem organizovao je trodnevne feminističke susrete od 7. do 9. Jula u Bezdanu. Letnji feministički susreti su jedan od BeFemovih inkubatora znanja i akcije, I ove godine smo okupile oko 80 žena iz različitih krajeva Srbije gde smo kroz predavanja i radionice razmenjivale iskustva o ženskom aktivizmu.

“Mnogo je važno da imamo ovakav prostor gde možemo da se okupimo, upoznamo i povežemo, jer se sve suočavamo sa sličnim problemima i važno je da se udružujemo, rekla je aktivistkinja Dejana Stošić.

Zašto se žene i dalje odriču nasledstva, kakav je položaj Romkinja, kako se borimo protiv zlostavljanja na radu, a kako oživljavamo stare zanate, nekada tradicionalno u rukama muškaraca koje sada vode žene, bile su neke od teme kojima smo se bavile. 

“Maloletnički brakovi pogađaju veliki broj romskih devojčica i predstavljaju kršenje osnovnih dečijih prava. Škola i država moraju da reaguju, naši zakoni su u tom smislu jasni, i da zaštite devojčice i omoguće im detinjstvo, osnovne potrebe i obrazovanje”, rekla je aktvistkinja Marina Simeunović.

Iako se ženske inicijative pokreću i jačaju širom Srbije, Bezdanu se vraćamo kao mestu odakle je sve počelo i gde zajednica godinama nastavlja da raste. Organizacijom susreta, BeFem se trudi da omogući prostor razmene znanja, povezivanja žena, i kreiranju konkretnih akcija.

Program

Subota Nove aktivističke inicijative u borbi za društvo jednakosti

Učesnice: Jovana Đurović, Jelena Ružić  Moderatorka: Paola Petrić

Aktivna žena, aktivna zajednica —  Jelena Štulić

Stari zanati, novo ruho: ženska perspektiva

Učesnice: Nataša Niškanović i Tijana Marić  Moderatorka: Milana Vojinović

Podigla sam glas protiv mobinga i nasilja

Učesnice: dr Gordana Jovanović i dr Vojislava Nešković   Moderatorka: Aleksandra Mališić

Sunčani zrak aktivizma —  Lana Nikolić

Nedelja
Hrabri ženski glas, glas Romkinja  Učesnice: Tanja Grgić, Marina Simeunović i Dženet Koko Moderatorka: Jovana Đorđević

Plesna radionica, plesna terapija Vera Erac