Befem Tim

Jelena Višnjić

Jelena Višnjić

Jelena Višnjić, dr, studije roda (Univerzitet u Novom Sadu). Jedna je od osnivačica i urednica festivala feminističke kulture i akcije – BeFem. Kordinatorka je programa “Feministička medijska kultura: proizvodnja roda” i predavačica u Centru za ženske studije u Beogradu i aktivistkinja feminističkog pokreta. Trenutno živi i radi u Beogradu. Kaže da je od svih angažmana uvek najviše volela BeFem.
Christina Wassholm

Christina Wassholm

Rođena u Helsingborgu u Švedskoj, maja 1975. Dvadesetdevet godina kasnije preselila se u Beograd, Srbija. U međuvremenu je zavolela konje, bila instruktorka plivanja, studirala političke nauke i novinarstvo, radila u izbegličkom kampu, ženskom zatvoru i u mirovnom pokretu. Danas za sebe kaže da je beogradska Šveđanka, novinarka i (Be)Feministkinja.
Milica Batričević

Milica Batričević

Kao studentkinja sociologije 2011. godine bila sam deo Blokade Filozofskog fakulteta. Taj čin je bio moje prvo direktno uključivanje u političku borbu u kome sam počela da se borim za svet bez kapitalizma i patrijarhata. Istovremeno sam započela edukaciju izvan fakulteta i u tom procesu od „žene sa svešću“, sebe počela da vidim i da u skladu sa tim delam kao feministkinja. Krajem novembra 2011. godine koleginica sa fakulteta je na svojoj facebook stranici podeila poziv za volontiranje na BeFemu. Sećam se da sam promukla ipak našla način da se artikulišem i budem aktivna učesnica jedne radionice. BeFem je bilo prvo mesto na koje sam mogla da dođem i steknem nova znanja i na kom je to znanje bilo dostupnoj svakom i svakoj od nas. BeFem kao mesto za razmenu ne samo feminističkih, već i levih ideja, pomogao mi je da sebe bolje artikulišem i u političkom smislu. U međuvremenu sam od promukle volonterke na različite načine sa drugim feministkinjama i feministima imala priliku da mi budemo ti koji ćemo podeliti neka znanja i njihovo viđenje sveta. Radujem se svakom novom BeFemu kao mestu za razmenu iz koje svi učimo.
Jovana Netković

Jovana Netković

Nakon višegodišnjeg delovanja u raznim akcijama koji se tiču marginalizovanih, osim u ženskom pokretu, te 2011. godine upisala sam master program Studije roda. Gladna feminističkog znanja i aktivizma, te zime, pošla sam na BeFem sa drugaricom, ne znajući šta da očekujem. Ono što me je dočekalo bio je jedan potpuno novi svet za koji nisam znala da postoji – neka divna Šveđanka mi je lakirala nokte u zlatne nijanse, a posle sam bila na panelu gde su se dekonstruisali mitovi o „seksualnom radu“. Pored jakih, političkih sadržaja i borbenog naboja u raspravama na panelima, to je bilo mesto solidarnosti i slavljeničke atmosfere. Tu sam prvi put zaplesala revoluciju. Upoznala sam Milicu, koja je tad bila promukla, a ostali koje sam srela, iako su bili iz, za mene, novog sveta, činili su da se osećam kao da ih već poznajem. Jedva sam čekala da sledeće godine bude konkurs za volonterke da bih bila deo festivala. Dve godine kasnije, postala sam saradnica BeFema. Videla sam šta znači feminizam na delu – a to je bilo poverenje, jedan otvoreni prostor, koji je, za razliku od mnogih, bio lišen paternalizovanja i hijerarhije. Jako sam srećna što kad osmišljavamo program, svaki i najmanji deo, trudimo se da ga promislimo iz svake moguće perspektive.
Ana Stevanović

Ana Stevanović

Datume ne pamtim kako treba, ali susrete da. Mislim da je bilo 2012. godine. Sudarili smo se u eklektičnosti, političnosti, kritičkoj orijentisanosti i zabavi. Ja na prvoj godini poslediplomskih studija, on(e) u svom četvrtom izdanju. Svidelo mi se jer mogu da razgovaram, da pitam, ali i da ćutim. Osećala sam se mladom, ali ravnopravnom. Niko me nije pitao "otkud ti tu" i to je učinilo da znam da sam na pravom mestu. Tada sam se zaljublia u BeFem i tu i ostala kao članica BeFem tima zadužena za medijsku promociju festivala. Akademski se razvijam u oblastima novinarstva i komunikologije na osnovnim, i studijama roda na poslediplomskim studijama. Interesovanja usmeravam na istraživanje jezika, medija i izvedbenih umetnosti. Aktivističku energiju ulažem u borbu protiv nasilja nad ženama. Feministkinjom se osećam i time se dičim.
Sanja Seliškar

Sanja Seliškar

Deo BeFem medijskog tima od 2012. godine, prvo volonterski a onda i zvanično. Po struci novinarka i medijska producentkinja a u stvarnom životu community menadžerka u marketinškoj agenciji i nekoliko nevladinih organizacija. Aktivistički angažovana kroz brojne projekte koji razbijaju predrasude i podižu vidljivost marginalizovanih grupa i bore se protiv nasilja. Od svih timova u kojima je bila najviše voli Befemice jer neguju zajedništvo i solidarnost stvarajući prostor podrške kroz aktivni otpor patrijarhatu.
Jovana Đorđević

Jovana Đorđević

Moj prvi BeFem otpočinje šetnjom po Beogradu sa Malin, umetnicom iz Švedske, u potrazi za gliterom za njen performans. Jer ničeg previše, osim glitera. BeFem mi je tada, kao i danas, predstavljao prostor gde se susreću različiti feminizmi, sklapaju regionalne, internacionalne saradnje, prijateljstva, a i ljubavi. Prostor za razna slaganja i neslaganja, ali povrh svega dijalog i solidarnost, pa ko kako shvati. Od prvog sastanaka jasno mi je bilo uz koliko ljubavi i truda je festival stvoren, i naravno da sam želela da budem deo izazova da svaki naredni bude bolji od prethodnog. Radovala sam se svakom okupljanju, gde se uz detaljno planiranje programa festivala, diskusije i smeh, provuku i neke naše lične priče koje potvrđuju slična iskustva, ali i različitosti. Sad mi se čini smešna ta trema koju sam imala kada sam prvi put volontirala na BeFem-u, koji me svaki put pomeri i podseti zašto sam 'tu' i nikako ne zaboravi da sam jednog proleća u decembru u KC Gradu iz sveg glasa pevala 'ovaj ruž nije za tebe'.
Thea Ilić

Thea Ilić

Prošle godine, 2014 videh negde poziv za volontere BeFem festa, privuklo me je to Fem doduše i Be (šalim se), kako god prijavila sam se i provela dva dana sa skroz super ljudima u projektu koji je mom još ne razvijenom feminističkom mozgu jako prijao. Inače zovem se Tea imam 22 i studiram Film/Digitalne umetnosti na FMKu. Ceo život se bavim nekom vrstom umetnosti, pritom sam, kako do sad vidim, feministkinja, pa sam onda spojila ta dva u jedno, što je dovelo do spajanja mene i već pomenutog fesivala. Ovo nije neki opis mene, ali nikada nisam bila vešta sa pisanjem o sebi tako da je za sada ovo sve što vam mogu ponuditi. E da, volim tetovaže i mačke mnogo!
Nada Kostić

Nada Kostić

Nataša Niškanović

Nataša Niškanović

Kada razmišljam o sebi kao feministkinji, verujem da borba počinje onog trenutka kada sam prvi put osetila nepravdu za sebe i za Drugu/og i pobunila se protiv toga. Mnogo godina kasnije, na jednom seminaru, upoznala sam Jelenu Višnjić i sva euforična, jer konačno imam priliku da svoj feminizam konkretizujem, pitala je u kojoj feminističkoj organizaciji mogu da volontiram. Odgovor je bio: BeFem. Došla sam zbunjena jednog hladnog decembra na BeFem festival na jedan dan. Sledeće zime ostala sam dva, a sad izgleda da ću biti BeFemica zauvek. Na BeFemu sam upoznala divne žene, delila iskustva, emocije i stvarala uspomene, gradila sebe i trudila se da tu energiju prosledim dalje. Inače sam po zvanju dipl. novinarka i ekonomistkinja, u budućnosti izgleda i mast.inž. menadžmenta. U međuvremenu uživam u Novom Sadu i od borbe ne odustajem.
Sanja Dojkić

Sanja Dojkić

Sanja Dojkić je novinarka, kontent kreatorka i germanistkinja. Završava osnovne studije novinarstva na Fakultetu političkih nauka, a trenutno je i na osnovnim studijama nemačkog jezika, književnosti i kulture na Filološkom fakultetu u Beogradu. Volontira na BeFem festivalu od 2011. godine, a od 2015. zvanično postaje deo BeFem tima. Ima višegodišnje iskustvo u štampanim medijima i media monitoringu a trenutno piše u časopisu Svet kompjutera, za rubriku Internet.