Film o kulturi u selu Markovac: Žene oživljavaju sela

Video,

Danas se obeležava Međunarodni dan žena na selu, ali to nije jedini dan kada treba da ih se setimo. Žene su glavne pokretačice kulturnog i društvenog života na selu, pa ipak njihov rad, kao i njihovi problemi ostaju marginalizovani i nevidljivi. 

Od pravljenja vrtića i vatrogasnih udruženja, preko organizovanja raznih kulturnih sadržaja, do uvođenja biblioteka, žene na selu pokazuju da je kultura na selu ne samo moguća, nego i potrebna. Ipak, ženska seoska udruženja se suočavaju sa raznim preprekama poput patrijarhalnih vrednosti i nedostatka osnovne infrastrukture za dostojanstven društveni život i razvoj zajednice, i potrebna im je podrška.

Medijska produkcija BeFem je tokom prethodnih godina serijom filmova beležila različite ženske inicijative, a u prethodnom periodu u saradnji sa Fondacijom Hajnrih Bel (Heinrich-Böll-Stiftung) snimile smo nov film. Na današnji dan želimo da sa vama podelimo priču o Seoskom kulturnom centru Markovac. Žene, meštanke i meštani okupljeni oko kulturnog centra Markovac vratili su nam veru ne samo u smisao kulture i umetnosti, već i u to da ljubav, vreme i trud donose pozitivne promene koje nas pokreću da idemo dalje. Ove mlade i obrazovane žene su entuzijastično napravile seosku biblioteku, a potom krenule sa projekcijama filmova, predstava, bibilioterapijom, i raznim sadržajima za najmlađe.